noise

Yangın Güvenliğinde   Kural’cı   Olunuz.!

Sektörel Makaleler

Kötü Bir Yangın Söndürme Cihazı Yangını Değil Hayatınızı Söndürür

Bu söz çok kıymet verdiğim, yangın güvenliği konusunda ‘’ülkemizde bir elin 5 parmağını geçmeyecek kadar farkındalık ve bilgiye sahip, kıymetli ağabeyim Sayın Mustafa Tipi’ye aittir.’’

Bu kıymetli sözü açmak, ülkemizde yangın güvenliği konusundaki 12 yıllık tecrübemin birikimlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yangın Tüplerine Genel Bakış

Herkesin bildiği ve anladığı tabiri ile ‘’yangın tüpü’’ aslında bedavadan biraz pahalıya canımızı, yongamız malımızı farkında bile olmadan kurtaran ‘’kimsesiz kahraman’’dır. Yıllar önce bir haber programı izlemiştim. Bu programda yoldan rastgele 10 araç çevirdiler ve yangın tüplerini sordular. Bu araçların 6’sında yangın tüpü hiç yoktu. Var olan 4 aracın yangın tüplerini denemek istediler ve kullandılar. ‘’Çok garip, 4 yangın tüpü de çalışmadı.’’ Bu duruma şahit olduktan sonra aklımda şöyle bir algı oluştu: ‘’bilinçsiz bir toplumuz.’’

Ta ki, 2010 yılında bu sektöre giriş yapana kadar. Şirketimiz yangın korunum ve güvenlik sistemleri, mühendislik proje ve mekanik tesisat uygulamaları yapıyor. Elbette yangın tüpü sektörünün tam içerisinde değiliz, ancak uygulamalarımıza mutlaka yangın tüpü de aldığımızdan dolayı, dolaylı yoldan sektörün içerisindeyiz ve çok iyi tanıyoruz.

Yangın Tüpü Dolum-Bakım Gerçekleri

Yangın tüp dolum-bakımlarınız nasıl yapılıyor? Yangın tüpleriniz dolum-bakım için sizden teslim alınıyor. Tüp dolum-bakım firmasında ‘’GÜZELCE SİLİNİP TEMİZLENİP BOYA RÖTUŞLARI YAPILARAK ETİKETLERİ DEĞİŞTİRİLİYOR’’ ve yangın tüpleriniz birkaç zaman sonra size teslim ediliyor.

Burada dolum-bakım değil, ‘’silver hizmeti’’ almış oluyorsunuz. Bu hizmet, yangın tüpünü silip temizleyip ihtiyacı varsa boya rötuşlarını yapıp geri vermekten ibarettir. Dolayısıyla dolum-bakım parası ödeyip ‘’büyük bir riski’’ satın almış oluyorsunuz.

Karşılaşılan Tehlikeler

Böyle bir işlemin sonucunda:

  • Manometre bozulabilir ve yeşil bölgede takılı kalabilir.
  • Yangın tüpünüzün basınçlanmasını sağlayan azot gazı kaçabilir ve kullanılmaz hale gelebilir.
  • Toz sertleşebilir ve tüp çalışmaz.

‘’Kötü Bir Yangın Söndürme Cihazı, Yangını Değil Hayatınızı Söndürür.’’

Piyasa Durumu ve Çözüm Yolları

Maalesef ülkemizdeki yangın tüpü dolum-bakım firmalarının %70’i dolum-bakım hizmeti değil, ‘’silver hizmeti’’ vermektedir. Bu firmaların %90’ı TSE belgeli firmalardır.

Peki bu durumdan nasıl korunabilirsiniz? Tek bir çözüm var:

  • Personelinize yangın tüpü kullanım eğitimi verin.
  • Dolum-bakım zamanı gelmiş tüplerinizi kullanıp boşaltın ve öyle gönderin.

Yangın Tüpü Üretim Tecrübemiz

2017 yılında yangın tüpü firması kurmak istedik ve bu süreçte birçok tecrübe edindik. Tüpümüzün saç kalınlığı, tetik mekanizması, boya kalitesi ve içerisine koyduğumuz toz konusunda en kaliteli malzemeleri tercih ettik. Ancak fiyatlarımız piyasa standartlarına göre pahalı bulundu. Sonuçta, biz BMW-Mercedes üretirken piyasa Doğan-Şahin talep ediyordu.

Çözüm ve Almanya Örneği

Çözüm, gerçek anlamda denetlenen, akreditasyonu tamamlanmış firmalara ihtiyaç duymaktır. Ayrıca mevcut yönetmeliklerin yorumlara kapalı ve net bir şekilde yazılması gerekmektedir.

Örnek olarak Almanya’da yangın tüpü dolum-bakımı 5 yılda bir hidrostatik testle birlikte yapılır ve mevcut toz boşaltılıp elenerek aynı tozla tekrar doldurulur. Bu süreç 10 yıl sürer, ardından tüp hurdaya ayrılır ve yenisiyle değiştirilir.

Sonuç

Kaliteli bir yangın söndürme cihazına yıllık bazda 120 TL ayırmak, size hem ekonomik hem de güvenlik açısından kazanç sağlar. Unutmayınız, atlamayınız ve Yangın Güvenliğinde Kural’cı Olunuz!

Görüşmek dileğiyle…
Kural Yangın Güvenliği A.Ş. İsmail Cenk Kural

Kötü Bir Yangın Söndürme Cihazı Yangını Değil Hayatınızı Söndürür
Kötü Bir Yangın Söndürme Cihazı Yangını Değil Hayatınızı Söndürür

Yayınlama tarihi: 18 Nisan 2025

Yangın Mühendisi Kural Yapay Zekâ burada! 🔥💡

Sorularınızı sorun, anında yanıt alın. Ücretsiz 3 soru hakkınızı kullanın!