noise

Yangın Güvenliğinde   Kural’cı   Olunuz.!

Sektörel Makaleler

Yangın Güvenliği Planı Nasıl Oluşturulur?

Yangın Güvenlik Planı

Yangın güvenliği planı oluşturmak, risk anında hayat kurtarıcı önlemlerin alınmasına olanak sağlar. Gerek ticari işletmelerde gerekse konutlarda yangın ile ilgili planınızın olması ve bunu gerçekleşmeden önce pratik etmeniz müthiş önemlidir.

Apartman dairesinde de olsa yangın için gerekli önlemlerin alınmış olması gerekir. Bazı ofislerin ara katlarda olması, bazı depoların insanların konut olarak kullandığı binaların altında veya bodrum katında yer alması, mağaza ve alışveriş için kullanılan dükkanların apartmanların en altında açılması, yangın güvenliği ile ilgili kendine özgü planların yapılması için en önemli nedenlerdir.

Yangında en çok zarar veren durumlar; duman, sıcaklık, patlama ve zehirli gazlardır. Yangın güvenlik planını oluştururken bunlara dikkat etmelisiniz. İnsanların tahliyesi için gerekli alanların inşası, bu alanların boş olması ve panik anında kaçmayı engellememesi gibi koşullar göz önünde bulundurulmalıdır.

Yangından kaynaklı ısı artmadan önce tahliyenin gerçekleştirilmesi, öncesinde pratik edilmesi ile birebir ilişkilidir. Binada çalışan veya ikamet eden herkesin nasıl kaçılacağı, nereden çıkılacağı ve nelere dikkat edileceği konusunda eğitim alması bina yöneticilerinin sorumluluğundadır.

Yangın Güvenlik Planı Nedir?

Yangın güvenlik planı, acil durumlar için binadan kaçışı ve kaçarken sağlıklı kalmayı içerir. Profesyoneller yerine amatörlerin uyabileceği, binadan sağlıklı kaçışın nasıl yapılacağı ile ilgili detayların yer aldığı yangın güvenlik planları, her bina için ayrı şekilde hazırlanmalıdır.

Bu açıdan bakıldığında binanın kullanım amacına, işletmede yer alan maddelere ve diğer etkenlere bağlı olarak güvenlik planları oluşturulmaktadır.

Planınızda Neler Olmalı?

Hem işyerleri hem de konutlar için yangın anında yapılması gerekenlerle ilgili bir planınız olması gerekir. Konutlarda ailenizi bilgilendirmeniz önemlidir. İşyerlerinde ise çalışanların iş güvenliği uzmanı ve işletme sahibi tarafından eğitimden geçirilmesi gerekir.

Bu planda neler olmalı?

    • Öncelikle işyeri mutfağı veya evinizdeki ocakta takip edemeyeceğiniz şekilde pişirim yapmayın.
    • Eğer evde olmayacaksanız ocağın üzerinde açık vaziyette hiçbir şey bırakmayın.
    • Ailenizdekilerin veya işyerinizdekilerin portatif yangın söndürücülerin yerini bildiğinden emin olun.
    • Kaçış planınızda yer alan kaçış yolunu düzenli aralıklarla pratik edin.
    • Deprem için yapılan tatbikatların benzerini yangın için de yapın.
    • Yangın merdivenine ulaşana kadar kaç kapı olduğunu herkes bilmelidir.
    • Kapıların açılış yönünü öğrenin, panik anında zaman kaybetmemek için bu detaylara dikkat edin.

Görüşmek dileğiyle…

Kural Yangın Güvenliği A.Ş.
İsmail Cenk Kural

Yangın Güvenliği Planı Nasıl Oluşturulur?
Yangın Güvenliği Planı Nasıl Oluşturulur?

Yayınlama tarihi: 7 Nisan 2025

Yangın Mühendisi Kural Yapay Zekâ burada! 🔥💡

Sorularınızı sorun, anında yanıt alın. Ücretsiz 3 soru hakkınızı kullanın!