Yangın Güvenliğinde Kural’cı Olunuz.!
Sektörel Makaleler
Sektörel Makaleler
Günümüzde en çok kullandığımız enerji kaynaklarından biri olan elektriğin yol açtığı yangınlara dikkat çeken uzmanlar, eski binalardaki elektrik tesisatlarına dikkat çekiyor. Yapıldığı dönemin şartlarına uygun olan elektrik tesisatının günümüzdeki elektrik tüketimini karşılamadığına dikkat çeken uzmanlar, bu durumun yangın riskini artırdığını vurguluyor.
Yangınların önlenmesinde elektrik tesisatının düzenli kontrol edilmesi, “Kaçak Akım Rölesi” diye adlandırılan elektronik otomatik devre kesicinin kullanılması, uzatma kablolarının sabit hale getirilmesi tavsiye ediliyor.
Elektriğin günümüzde en çok kullandığımız enerji kaynağı olduğunu kaydeden Üsküdar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Nuri Bingöl, elektrik tüketiminin her yıl arttığını ve kış aylarında elektrikli ısıtıcı kullanımının yoğunlaştığını belirtti.
Bundan 30-40 yıl veya daha önce inşa edilen binalarda yapılan elektrik tesisatlarının o dönemin elektriksel yüküne göre tasarlandığını söyleyen Dr. Bingöl, günümüzdeki elektrik tüketiminin bu eski tesisatlar için tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.
Sanayide ve evlerde artan elektriksel yük, kabloların ısınmasına ve bağlantı noktalarında ark oluşumuna neden olabilir. Bu arklar, sıcaklıkları 700 °C’tan 1.500 °C’ye kadar ulaşabilir ve çevredeki yanıcı maddeleri tutuşturarak yangınlara yol açabilir.
Seyyar uzatma kablolarının mekanik etkiye maruz kalması ve zarar görmesi, elektrik arkı nedeniyle yangın riskini artırabilir.
Dr. Bingöl, yangın anında nasıl davranılması gerektiğinin öğrenilmesi için tatbikat yapılmasının önemine vurgu yaptı. Tatbikatlarla yangın sistemlerinin çalışırlığı kontrol edilmeli ve hızlı tahliye refleksi kazanılmalıdır.
Yangın sırasında bir kapıyı kapatmak, içerideki sınırlı oksijenle yangını hapsedebilir ve yayılmasını önleyebilir. Yangın anında asansörler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Binaların tasarımında ve inşasında yanmayan malzemelerin tercih edilmesi yangın güvenliği açısından önemlidir. Özellikle dış cephelerde alüminyum gibi yanıcı metallerden oluşan kompozit donatılardan kaçınılmalıdır.
Binalarda acil çıkış noktalarının yönetmeliğe uygun olarak oluşturulması, yangın kapılarının aktif tutulması, yangın alarm sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve tatbikatların düzenli yapılması yangın güvenliğini sağlar.
Görüşmek dileğiyle…
Kural Yangın Güvenliği A.Ş.
İsmail Cenk Kural
Yayınlama tarihi: 6 Nisan 2025