Yangın Güvenliğinde Kural’cı Olunuz.!
Sektörel Makaleler
Sektörel Makaleler
Her ne kadar modernize olmuş bir tabirmiş gibi görünse de yangın hidrant sistemleri oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Özellikle yoğun kalabalıkların olduğu ve yangına karşı korunması gereken binaların bulunduğu bölgelerde, geniş ve büyük ağızlı metal döküm kazanlar kullanılarak yangına karşı güvenlik sağlanması amaçlanmıştır. Günümüzde bu sistemler, daha komplike ve daha güven vadeden bir yapıya sahiptir.
Yangın hidrant sistemleri, yasal yükümlülükler kapsamında pek çok bina için zorunlu olarak tasarlanması gereken sistemlerdir. Özellikle yüksek popülasyonun olduğu binalarda bu sistemlerin bulundurulması yönetmeliklerle zorunlu hale gelmiştir. Yangın ya da benzeri durumlarda ilk müdahaleden sonra etkili bir sonuç alınamamışsa, hidrant sistemleri kritik bir öneme sahiptir.
Genel anlamda hidrant, yapıları yangına karşı koruyan ve yapının çevresine yerleştirilmesi gereken, boru vasıtasıyla su atılımı sağlayan özel bir sistemdir. İlk müdahale başarısız olursa, bu sistemlere başvurulmaktadır. Hidrantlar yerleştirilirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurlar bulunmaktadır:
Hidrantlar, binanın etrafına belli aralıklarla yerleştirilir. Gerektiğinde itfaiye hortumları bağlanarak aktif hale getirilir. Sistemin doğru çalışabilmesi için bağlı olduğu su deposunun debisinin 1900 lt/dak. şeklinde olması gereklidir.
Sistemin dizayn ve gereklilikleri yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu nedenle, profesyonel destek alınarak sistemin yönetmeliklere uygun şekilde tasarlanması önemlidir.
Ülkemizde Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği kapsamında yangın hidrant sistemlerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. İlgili yönetmeliğe göre:
Görüşmek dileğiyle…
Kural Yangın Güvenliği A.Ş.
İsmail Cenk Kural
Yayınlama tarihi: 10 Nisan 2025